Freša sklamali koalície KDH so Smerom do župných volieb

15.06.2013 Bratislava

Banská Bystrica 15. júna (TASR) – Je sklamaním, že sa pre župné voľby objavili dve predvolebné koalície so Smerom, konštatoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo na dnešnom rokovaní Ústrednej rady SDKÚ-DS v Banskej Bystrici."V situácii, kedy zápasíme o každý centimeter demokracie, máme partnera, člena ľudovej platformy, ktorý ide do predvolebných koalícií so Smerom," povedal Frešo.

SDKÚ má podľa jeho slov v tejto chvíli dvoch relevantných kandidátov, ktorí idú do župných volieb - Ľudovíta Kaníka pre Banskobystrický samosprávny kraj, ktorého dnes v Banskej Bystrici podporili, a samotného Freša pre Bratislavský kraj.

"Keď ideme do boja, neexistuje, aby sa stalo, že stredopravé strany sa zomknú a jedna z nich (KDH, pozn. TASR) podporí úradujúceho podpredsedu Smeru Vladimíra Maňku, banskobystrického župana," uviedol Frešo. Ako potom majú presviedčať voličov, že sú alternatívou, že sa na páde vlády Ivety Radičovej poučili a dokážu ďalej ťahať spolu. Podľa vlastných slov to berie tak, že sa dokážu zhodnúť v rámci ľudovej platformy na hodnotových otázkach v prípade parlamentu, Európskej únie, ale zlyhávajú v otázkach personálnych.

Frešo ďalej pokračoval, že sú nové strany, ktoré hovoria, že je dôležité, aby sa stredopravá scéna neštiepila a spájali sa voliči. Tie majú dokázať v Bystrici, aj v Bratislave, že sa nechcú rozdeľovať a majú podporiť kandidátov SDKÚ. "Ak chceme spolu fungovať, potom musíme spolu budovať alternatívu. Viem, že je to ťažké, že dochádza k istému rivalitnému boju medzi týmito stranami, ale na druhej strane nie je dôvod, aby sa aj nové strany nepridali k nášmu zápasu," podotkol Frešo.

Ďalej hovoril aj o situácii v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. "Vládna väčšina nerozmýšľa nad tým, ako dopadne Ústavný súd, nerozmýšľa nad tým, že sľúbila počkať v prípade generálneho prokurátora na vyjadrenie Ústavného súdu. Veľmi rýchlo chce zvoliť svojho generálneho prokurátora," konštatoval Frešo.

Predseda SDKÚ pripomenul tiež, že sa decimuje stredná vrstva, ľudia, ktorí vyrábajú hodnoty, ako podnikatelia, živnostníci, dobre platení zamestnanci a ostatní. "My sme povinní týchto vlastných ľudí brániť." Toto bude agenda, ktorej sa budú venovať tvrdo aj ďalej, dodal Frešo. Čo sa týka prezidentského kandidáta, podľa jeho slov treba hľadať takého, ktorý by získal maximálnu možnú spoločnú podporu.
 

Vyberte región